Fiskerøyk / Røyking av fisk
Tenkte lenge på hvordan selve ild-stedet skulle utformes, og kom til at noen oppmurte stener var den enkleste og billigste løsningen. En feieluke er blitt benyttet til dør.
Jeg fyrer i all hovedsak med barkfri or. I tillegg legger jeg på grønn frisk einer for å få en skikkelig røyk.
Fra ildstedet og opp til røykhuset er det benyttet 6 stk. kloakkrør, noe som gjør at røyken er avkjølt da den kommer frem til "hundehuset".
Da det fyres som mest er det ingen tvil på hva vi driver med.... røyker fisk!
Jeg prøver å holde temperaturen under 25 grader. Ved moderat fyring og litt kaldt i luften går dette bra. På godværsdager (>20gr.) er det vanskelig å holde lav temperatur.
Resultatet ser da bra ut.
Må innrømme at den kaldrøkte laksen til Knudstad & Holen på Hamar er forbildet. Vi er et stykke unna denne ennå, men vi nærmer oss.
Kunne vel si at oppskriften er hemmelig, men får vel da ikke så mange andre å dele erfaringer med. Har vel heller ikke helt kommet til den profesjonelle verden, slik at alle tips tas imot med takk samtidig som andre kan finne inspirasjon i dette.
Min oppskrift er grovt;
Salting - 24 timer. Gnir filetene inn med grovt havsalt, slik at filetene er helt dekket. Sett det hele kaldt.
Tørking - 24 timer. Saltet børstes av, og skylles lett, men samtidig viktig å få av alt salt. Ujevn saltbelegg på fisken vi gi skjolder på den ferdige røkte fisken. Tørk av med papirhåndkle. Heng opp på et tørt sted til tørking.
Røyking - 3 timer. Gjør opp røken i god tid før fisken legges inn i røyken. Veldig viktig hvis du benytter opptenningsveske, samtidig blir det fyrt litt "hardt" i starten for å få i gang prosessen. Hvis trekken ikke går den riktige retningen, kan man slite litt for å få røyken opp i røykehuset. Et lite tips kan være å tenne på noen avis-sider inne i røykhuset, dette for å få i gang prosessen. Du kan enten henge opp fisken i noen kroker (pass på at de henger godt), eller legge de på en rist.
Benytt einer og et treslag uten bark til å lage røken med. Jeg benytter or (orr/ørder). Benytt heller ikke ved med kvae. Pass på temperaturen, slik at denne ikke overskrider 25 grader.
Lufting - 21 timer. La fisken ligge i røyk-kammeret ut døgnet.
Modning - Fisken bør/må ligge til lufting slik at den voldsomme røyksmak og lukt blir borte. Dette bør være minst i 2-3-4 døgn, litt etter de forhold fisken er i.
Lykke til!!!
Støping av knivskaft i resin
Har prøvd å støpe noen grankongler inn i resin for å benytte dem til knivskaft. Konglene må være store og "friske". Hadde noen litt eldre kongler, men disse mistet sine skjell da konglen ble formet med båndsag.
En plastboks med dimensjonene 13x5x3 ble benyttet som form. (Skrueboks fra Biltema.) Videre så ble konglen festet med ståltråd slik at den ikke skulle flyte opp da resinen ble helt oppi.
Resinen består av selve resinen pluss en herder. Jeg erfarte at herderen må tilføres litt under det oppskriften tilsa for at den ikke skulle sprekke. Her er en ferdig kongle innstøpt i blå-farget resin.
Man ser her at resinen har sprukket, så denne blir sikkert kastet.
Har støpt 4 kongler og det oppsto sprekker i 2 av de.
Her er en kniv laget av en av de støpte konglene.
Stabilisert kjuke benyttet som frem-holk, og blad laget av Olav Bysveen.
Oppgradering av samekniv
To samekniver, årgang 1978, den øverste klarer seg noen år til, men den nederste trengte en oppshining. Da leverandøren, ja han fins ennå, ikke var behjelpelig med nye beslag, ble løsningen å gjøre om kniven totalt.Kniven fikk nytt skaft av stabilisert bjørk, elggevir, sølvtinn samt vulkanfiber av forskjellige farger. Bladet fikk en omgang med smergelpappir, og kvesset opp. Slira fikk litt tiltrengt brun skokrem. Og vips så ble det faktisk en ny kniv.
Kniven klarer nok ikke 40 nye år, men det klarer ikke jeg heller. Den skal uansett følge meg på noen turer til.
Morsom bruk av kongle til knivskaft Jeg ville foretrukket en brunaktiv variant, men flott og original ide!
SvarSletthilsen Tore Berge Øyene knivlag (Nøtterøy)